Blog

De valkuil van het vergelijken

Onszelf vergelijken met anderen, oh wat kunnen we dat goed. En dan het liefst niet met zomaar anderen, maar vooral met mensen die iets heel goed kunnen, of die al heel veel ervaring hebben in iets. En dat moeten wij dan meteen net zo goed kunnen als zij (of althans, dat vinden we dan). Hoe bedoel je ‘de lat hoog leggen’? En hoezo ‘set up for failure’?……

Tsja, dat vergelijken daar zijn we dus heel goed in. Maar wat we dan voor het gemak vaak vergeten is dat die mensen waarschijnlijk al vele dagen, weken of zelfs jaren van oefenen, uitglijden en leren achter de rug hebben. Want (bijna) niets gaat in één keer helemaal goed, en dat hoeft ook niet. Wat te denken van de kunstenaar die een prachtig schilderij op een tentoonstelling heeft hangen? Die heeft in zijn atelier vastenzeker een hele stapel oefenschetsen liggen, en ‘mislukte’ eerdere pogingen van dat schilderij. Of de danseres die een prachtige uitvoering doet op het toneel? Die heeft ongetwijfeld eindeloos veel oefening in de benen om het optreden zo prachtig te doen als ze het doet. En die ene collega die zo succesvol is? Dikke kans dat die naast de successen die hij of zij boekt ook verschillende missers heeft gemaakt. En dat is ook alleen maar goed (want tenslotte, van proberen kun je leren).

Het lastige is alleen dat je die minder gelukte schetsen, die eindeloze repetitie-uren en die minder geslaagde projecten vaak niet terugziet achteraf. En dat vergeten we te beseffen als we in de vergelijkstand staan… Gezonde ambitie en het streven om ergens heel goed in te zijn is prima. En naar rolmodellen kijken om je aan op te trekken ook. Maar maak het jezelf niet onnodig moeilijk en leg de lat voor jezelf niet té hoog. Anders werkt het alleen maar verlammend en demotiverend en daar heb je niks aan. Give yourself a break en trap niet in de valkuil van het irreëel vergelijken. Wees liever realistisch en gun jezelf de tijd en ruimte om te oefenen, te experimenteren, te groeien. Want pas dan zullen er mooie dingen ontstaan, en juist dat zal je verder brengen. En voor je het weet ben je dan een stuk dichterbij die kunstenaar, danseres of succesvolle ondernemer dan je misschien ooit had durven hopen!

nieuwste artikelen