Blog

Oogst je jaar! – 10 inspirerende terugkijk-tips

December. Het einde van het jaar nadert. Een jaar waarin er ongetwijfeld weer veel is gebeurd. Met ups & downs, momenten om te koesteren en momenten waar je van kunt leren. Sta jij bewust stil daarbij? Of ren je door en vliegen de jaren voorbij zonder dat je er eigenlijk erg in hebt?

De afgelopen paar jaar ben ik steeds bewuster mijn jaren gaan ‘oogsten’ en ik merk dat dat zo waardevol is voor mij! Omdat ik daarmee alle mooie momenten en ervaringen uit het afgelopen jaar nog eens heerlijk herbeleef. Omdat ik de mindere momenten bewust kan afsluiten en los kan laten. En omdat ik dubbel leer van wat niet ging zoals ik wilde of waar ik ongewild wind tegen had. Telkens weer sta ik versteld van de rijke oogst die dat me oplevert, zowel aan koesters als aan learnings en beide zijn zo waardevol!

Wil jij ook een terugblik doen op het afgelopen jaar? Dan heb ik hier voor jou 10 inspirerende terugkijk-tips! Kies welke manier(en) passen bij jou en have fun met het oogsten van jouw jaar :-) :

1. Pak je agenda erbij en blader eens uitgebreid terug. Welke momenten waren voor jou de moeite waard? Wat waren dagen die je niet snel meer zult vergeten? Wanneer had je het heel druk of juist (te) rustig? Is dit jaar voor jou langzaam gegaan of juist snel?

2. Pak je fotoboeken van afgelopen jaar erbij (of open de digitale fotomappen op je computer of telefoon) en kijk ze rustig allemaal door. Welke foto’s markeren voor jou speciale momenten? Welke personen koester je? Hoe voelde jij je op de verschillende vastgelegde momenten? Welke veranderingen zie je door het jaar heen?

3. Maak een overzicht met jouw persoonlijke top-5en van het jaar, zoals bijvoorbeeld: je grootste ‘koesters’, je belangrijkste leermomenten, jouw successen, je lievelingsmomenten, waar je trots op bent, etc etc.

4. Ga samen met een vriend(in) lekker eten of een drankje drinken en kijk gezamenlijk terug op afgelopen jaar. Wat heeft het jullie gebracht? Wat zijn jouw successen en waar ben je trots over? Wat waren de dips en wat leerde je daarvan? Wat waardeer je in de ander? Waar vind je dat de ander is gegroeid?

5. Maak een tijdslijn van januari tot en met december en noteer voor elke maand jouw hoogte- & dieptepunten daarin. Waar was je in de verschillende maanden mee bezig? Wat waren momenten die voor jou van betekenis waren? Hoe was jouw overall gevoel door het jaar heen?

6. Pak de kaart van Nederland, Europa of de Wereld (afhankelijk van wat voor jou passend is) en ga na op welke plaatsen jij allemaal bent geweest afgelopen jaar. Waar heb je veel tijd doorgebracht? Wat waren plekken waar je goede herinneringen aan koestert? Waar had je meer willen zijn? Waar hebben jouw ‘reizen’ jou gebracht en wat leverden ze jou op aan ‘oogst’?

7. Maak een ‘mijn-mensen-lijstje’ van dit jaar. Welke mensen koester je? Voor wie heb jij iets mogen betekenen? Wie zijn er dit jaar nieuw in je leven gekomen? En wie zijn er verdwenen? Wie heeft je verrast? Wie stelde je teleur? En van wie heb je veel geleerd?

8. Maak je eigen nieuws-jaaroverzicht. Wat was er dit jaar in de wereld gebeurd? Wat zijn voor jou de highlights en lowlights daarin? Wat raakte je? Waar werd je blij over? Wat maakte je verdrietig of boos?

9. Neem een groot vel papier en maak een mindmap waarin je jouw jaar beschrijft. Denk eens terug aan het jaar en ‘brainstorm’ over wat het je allemaal heeft gebracht. In feite kun je alle vragen uit de voorgaande tips hier ook voor gebruiken, leef je uit en zet jouw jaar in woord (en beeld) op papier.

10. Maak jouw persoonlijke ‘piece of art’ waarin je het afgelopen jaar verbeeldt. Tot slot, als uitsmijter nog een leuke uitdaging voor de echte creatievelingen onder ons. Een moodboard, schilderij, sculptuur, gedicht, symbool of wat je maar wilt. Duik terug in het afgelopen jaar, laat de inspiratie opkomen en maak je eigen ‘piece of art’ voor jouw afgelopen jaar.

nieuwste artikelen