Blog

Wat we van appelbomen kunnen leren

‘Het gaat over YOU’ – zo zeggen wij altijd. Omdat het belangrijk is dat je ziet waar het bij jou over gaat. En dat dat voor iedereen anders is.

Een inspirerend voorbeeld daarvan uit de natuur beschrijft Marinus Knoope in zijn boek ‘De Creatiespiraal – natuurlijke weg van wens naar werkelijkheid’. Een citaat daaruit: “Zoals de appelboom zeker weet dat zijn bloesem een voorbode is van het fruit, zo weet jij zeker dat jouw wensen een voorgevoel zijn van wat jij later zult beleven. Er is echter wel een belangrijk verschil tussen jouw gang door de creatiespiraal en de gang van een appelboom door de seizoenen. Voor zover ons bekend is de appelboom zichzelf namelijk niet bewust. Een appelboom zal dus niet om zich heen zien om te kijken wat andere fruitbomen aan het doen zijn. Zou hij dat wel doen en ontdekken dat hij midden tussen de perenbomen staat, dan zou hij wel eens op het idee kunnen komen dat hij niet normaal is. Erger nog, hij zou kunnen proberen om peren te gaan maken. Of stel je voor: hij had ouders waar hij als jong boompje regelmatig van te horen kreeg dat je bescheiden moet zijn in dit leven en hij probeert in plaats van appels, kersen te maken. Kersen zijn per slot van rekening heel wat kleiner dan appels. Of hij heeft vrienden die hem proberen wijs te maken dat hij wel wat vrolijker zou mogen zijn en hij probeert het daarom met bananen.

Als een appelboom ergens goed in is, dan is dat in het produceren van appels. Appelbomen die proberen iets anders te maken dan appels, krijgen het bijzonder moeilijk en raken binnen de kortste keren ernstig gefrustreerd.”

De kunst is dus om te zien wie jij bent, waar het bij jou over gaat. En dat je daar vervolgens ook vol voor gaat staan. In plaats van je teveel aan te passen, je in te houden of anders te willen zijn dan je bent. Niet hardnekkig proberen dus om kersen of bananen te maken terwijl je eigenlijk een appelboom bent. En juist trots zijn op de heerlijke appels die jij maakt!

Wat ook betekent dat je niet vanzelfsprekend op het gebaande ‘rechte pad’ blijft lopen, maar durft te kiezen voor jouw ‘echte pad’. Ook als dat anders is dan wat je tot nu toe deed. Ook als dat afwijkt van wat er vanuit je omgeving wordt verwacht (of althans, waarvan jij denkt dat dat zo is…). Ook als anderen een andere mening hebben over wat goed voor je is.

Omdat het gaat over YOU. Waarmee we niet willen zeggen overigens dat je nooit naar anderen moet luisteren, maar luister in ieder geval ook eens wat vaker echt naar jezelf.

nieuwste artikelen