Blog

Alle beetjes helpen…

Eens in de zoveel tijd is het bij ons thuis weer zover, dan is het ineens een enorm rommeltje in huis. Geen zwijnenstal hoor, maar wel met van die stapeltjes hier en bergjes daar, met rondslingerende spullen en van die vervelende kleine klusjes die al maanden graag gedaan willen worden. En nou weet ik niet hoe dat bij jou is, maar bij ons lijkt het wel of al die rommel dan vanzelf ook alleen nog maar groter wordt (alsof rommel rommel aantrekt of zoiets…).

Best een tijdje kunnen we daar heel prima mee leven, maar op zeker moment gaat het toch irriteren en hebben we het gehad met al die troepjes. ‘Even’ opruimen dan dus zou je zeggen, maar mijn ervaring is dat dat makkelijker gezegd is dan gedaan. Want waar te beginnen, en phoe geen zin want het is zoveel… En dus hikken we er steeds maar tegenaan en blijven de stapeltjes zich ondertussen verder en verder ophopen…

Maar onlangs hebben mijn lief en ik daar iets op bedacht en dat blijkt magisch te werken! Ons geheim?: ‘Het 10-minuten-klusje’! Elke dag zetten we de kookwekker op 10 minuten en gaan we ieder aan de slag om íets op te ruimen of een ander klusje te doen. Je mag zelf weten wanneer je het doet op de dag, het hoeft niet tegelijk, als je het maar doet. En het klusje hoeft ook niet in één keer af, als je er maar 10 minuten per dag aan besteedt (en langer mag natuurlijk als je de smaak te pakken hebt maar dat hoeft dus zeker niet).

Het klinkt misschien futiel maar de grap is dat het dus wel echt werkt! Juist omdat het zo ‘klein’, concreet en behapbaar is, omdat er een (dagelijks) ritme in zit en omdat we elkaar eraan houden. Dat maakt de drempel om het te doen laag en het commitment hoog. En het leukste eigenlijk nog: ik sta ervan versteld hoeveel je eigenlijk in 10 minuten toch kunt doen. Zo wordt ons huis nu elke dag een stukje opgeruimder en dat motiveert enorm om door te gaan.

En zo is het eigenlijk ook met andere dingen die je wilt bereiken of waar je tegenop ziet. Maak het klein, concreet en behapbaar, zorg voor een stok achter de deur (lees: spreek je voornemen uit naar een ander die je helpt om je eraan te houden) en vooral: begin! Als je maar iets doet én dat op regelmatige basis doet, dan gaat de motor vanzelf lopen en zul je zien dat het steeds gemakkelijker gaat. Alle beetjes helpen en alles bij elkaar kun je zo een heleboel bereiken!

nieuwste artikelen