Blog

De kracht van kwetsbaarheid

Kracht en Kwetsbaarheid. Twee begrippen die op het eerste gezicht lijnrecht tegenover elkaar lijken te staan. Althans, zo denken we en als het aan ‘de wereld’ ligt dan lijkt vooral het laten zien van je kracht iets wat goed en belangrijk is. Maar hoe zit het dan met kwetsbaarheid? Dat vinden we eerlijk gezegd vaak maar een ongemakkelijk begrip. Daar kunnen we niet goed mee uit de voeten. Of nou ja, voor iemand anders vinden we het wel mooi als die z’n kwetsbaarheid laat zien en dat noemen we dan ‘puur’ en ‘moedig’ enzo. Maar zodra het gaat over onszelf dan wordt het toch ineens een ander verhaal. Dan plakken we er al snel het oordeel ‘zwak’ op en dus houden we die kwetsbaarheid dan toch liever voor onszelf…

Terwijl Kracht en Kwetsbaarheid eigenlijk juist zo dicht bij elkaar liggen. Of sterker nog, midden in je kwetsbaarheid schuilt volgens mij een enorme kracht. En die kracht is misschien nog wel tien keer sterker dan wanneer je enkel op kracht doet wat je doet. Juist door daar je kwetsbaarheid aan toe te voegen wordt het compleet en kun je echt jezelf zijn. En daarmee geef je betekenis aan je leven.

Krachtige Kwetsbaarheid gaat over de moed om jezelf te laten zien. Om dingen uit te proberen en het risico te nemen dat je faalt. Het is inzien en accepteren dat perfectie niet bestaat en dat winnen en verliezen twee zijden van dezelfde medaille zijn. Beiden horen bij het leven, en beiden mogen er zijn.

Een zeer inspirerend pleidooi daarvoor, en vooral een prachtig voorbeeld van die kwetsbaarheid als kracht laat Brene Brown zien in deze TED-talk die zij in 2010 hield:

Zin in nog meer inspiratie van Brene Brown? Bekijk dan ook deze TED-talk over schaamte die ze twee jaar later hield:

 

nieuwste artikelen