Blog

De kracht van positief denken

“Choose your thoughts wisely, they create your experiences” las ik laatst ergens. Schijnbaar achteloos stond het in een hoekje van een whiteboard gekrabbeld, maar oh wat een krachtige boodschap vind ik het toch! En sinds ik ‘m las heeft ‘ie me niet meer losgelaten…

Bewust je eigen gedachten kiezen, en daarmee bewust bepalen hoe je bepaalde dingen ervaart. Een enorm krachtig instrument, en toch (zo weet ik ook uit eigen ervaring) afentoe een stuk makkelijker gezegd dan gedaan… Zo gewend zijn we namelijk om veelal juist niet bewust, maar op basis van ingesleten patronen volautomatisch te reageren op situaties die zich voordoen. Gedachtenpatronen die zich gevormd hebben in het verleden en die we zonder dat we het doorhebben plakken op situaties in het heden.  Maar lang niet altijd zijn die patronen en reacties even positief helaas. En als je heel eerlijk bent, in veel gevallen helpen ze je ook helemaal niet om de ervaringen te creëren die je graag zou willen…

Een voorbeeldje uit eigen koker:  ik had eens een sollicitatiegesprek en was best zenuwachtig daarvoor. Uit automatisme had ik het gevoel dat ik me moest bewijzen, dat de ander vast op zoek zou gaan naar mijn zwakke plek en wilde kijken of ‘ie me omver kon krijgen. En dus, je raadt het al, ging ik nogal krampachtig het gesprek in en kwam ik niet echt lekker uit de verf. Even later had ik een ander sollicitatiegesprek en dat bereidde ik voor met een vriendin. In eerste instantie ging ik natuurlijk weer lekker in de krampstand, tot zij ineens zei: “maar degene met wie je praat wil het toch juist laten lukken? Hoopt dat jij degene bent die hij zoekt en wil juist graag op zoek naar aanknopingspunten waarom jij wél de juiste persoon bent voor die baan (in plaats van het je expres moeilijk te maken en je te willen laten falen)?” Hm, dat kwam wel even binnen moet ik zeggen, maar wat een mooi nieuw perspectief droeg ze me aan! Door vanuit die gedachte het gesprek in te gaan kon ik namelijk ineens een stuk relaxter zijn en voelde ik me veel meer vrij om mijn goede kanten te laten zien in plaats van dat ik alleen maar op m’n hoede was. En dus zat ik in m’n kracht tijdens dat gesprek (en  kreeg ik uiteindelijk ook de baan!).

Precies dezelfde situatie (in dit geval een sollicitatiegesprek), aangevlogen vanuit twee verschillende perspectieven. Met als gevolg ook twee verschillende uitkomsten. Enkel door het inzien van mijn automatische gedachtenpatroon en het bewust kiezen van een andere – meer positieve – basisgedachte over het gesprek lukte het me om anders (meer constructief) te handelen. En dus werd ook mijn ervaring positiever! Wat een krachtig mechanisme bleek het te zijn, en wat heeft het mij sindsdien nog vaak ten positieve geholpen!

Moraal van het verhaal: laat je niet enkel leiden door je automatische gedachtenpatronen maar stel ze ter discussie en kies bewust eens een ander perspectief. Zet een andere bril op en je zult zien dat je het anders gaat ervaren. En dat je daarmee ook anders (en waarschijnlijk meer positief en constructief) zult reageren. Probeer het eens, daag jezelf uit en je zult nog versteld staan van het effect!

 

nieuwste artikelen