Blog

Geluk zit in een klein hoekje

Sommige mensen hebben altijd geluk zeggen ze wel eens, en anderen altijd pech. Waar? Ik denk van niet. Want net zoals ongeluk in een klein hoekje zit, zo zit geluk dat ook! En net zoals je zoveel mogelijk kunt proberen te voorkomen dat het ongeluk je treft, zo kun je ook bewust op zoek gaan naar het geluk dat er is.

Leer het geluk te herkennen, het is er meer dan je misschien denkt. En let op, want het kan zich verstoppen in hele kleine dingen… De zon op je gezicht, een glimlach van een voorbijganger, een lieveheersbeestje dat langs komt kruipen, een lekker kopje thee, een mooi liedje op de radio, een spontaan complimentje, iets wat je goed is gelukt, onverwachte leuke post, enzovoort enzovoort enzovoort… Allemaal kleine gelukjes die je leven extra leuk kunnen maken als je er bewust van geniet. En weet je, ze liggen voor het oprapen.

De kunst is om die kleine gelukjes te gaan opmerken én om ze te koesteren (in plaats van ze in de waan van alle dag gedachteloos voorbij te laten vliegen). Hier en nu, en niet afentoe maar elke dag. En als tip om het nog leuker te maken: kijk aan het eind van je dag eens terug naar wat die dag je heeft gebracht. Al heel wat jaren doe ik dat elke avond voor het slapengaan (‘vlinders vangen’ noem ik dat). Dan bedenk ik voor mezelf wat er allemaal leuk was aan de dag, wat me liet glimlachen, waar mijn hart een sprongetje van maakte, waar ik tevreden over ben. En ik kan je vertellen, dat oogsten van mijn dag maakt mijn geluksgevoel alleen nog maar groter omdat ik er dan in feite dubbel van geniet.

En om dat geluk nog een extra impuls te geven, oogst het niet alleen maar zaai het ook zelf. Door te delen wat je hebt, de deur voor iemand open te houden, een complimentje uit te delen, een ander je glimlach te schenken of vrolijk een goedemorgen te wensen. En ook hier wil ik weer schrijven: enzovoort enzovoort enzovoort, want er zijn zoveel manieren om iemand anders een klein beetje geluk te schenken. Hartstikke makkelijk en helemaal gratis en voor niets. En de glimlach die jij er weer voor terugkrijgt geeft jou meteen ook weer een extra goed gevoel. Zo vermenigvuldigt geluk zich dus als je het deelt!

nieuwste artikelen