Blog

Niet happy in je baan? Bezin voor je begint (met solliciteren)

Weten wat je wilt, wie je bent, wat je belangrijk vindt, waar je energie van krijgt, waar je goed in bent… Als je dat zo leest dan ben je het waarschijnlijk met me eens dat dat zaken zijn die belangrijk en handig zijn om in kaart te hebben voor jezelf. Maar waarom blijkt dan dat in praktijk toch zoveel mensen daar niet of maar weinig bij stilstaan? Dat mensen maar door en door lopen op hun loopbaanpad zonder te weten of ze op het goeie spoor zitten (of sterker nog: merken dat ze niet op het goede spoor zitten, maar geen tijd en aandacht eraan schenken om uit te zoeken wat voor hen wel een passend spoor is). Dat is en blijft iets wat mij enorm intrigeert.

Hoe vaak gebeurt het niet dat iemand in een baan zit omdat die baan op enig moment min of meer toevallig op z’n pad kwam, zonder dat diegene bewust heeft stilgestaan bij de vraag of die baan wel echt bij ‘m zou passen. Met soms het geluk dat het goed uitpakt en veel succes en plezier oplevert. Maar helaas (te) vaak ook zie ik bij mensen dat het na verloop van tijd gaat wringen en dat ze meer en meer ongelukkig worden in hun baan. En wat gaan mensen dan veelal doen in zulke gevallen? Precies: om zich heen kijken en naarstig op zoek naar een andere baan. Vacatures spotten, sollicitatiebrieven schrijven, gesprekken voeren…  in de hoop dat hun volgende baan het wel gaat brengen voor ze.

Maar zeg nou eens, hoe groot is de kans op succes en voldoening dan eigenlijk?? Met een beetje pech blijkt ook die volgende baan vroeger of later toch weer een mismatch te zijn en in feite is dat eigenlijk niet eens zo gek ook. Tenslotte, om er even een vergelijking in te gooien: als je min of meer ‘lukraak’ een paar schoenen koopt in de winkel dan is de kans dat ze je staan en dat ze ook nog eens lekker zitten ook niet zo heel erg groot toch? En zo is het met een baan ook: als je niet goed weet wat je wilt halen in een baan en wat je in een baan te brengen hebt, dan is de kans ook niet zo heel groot dat je een baan gaat vinden waar je helemaal op je plek zit, succesvol bent en helemaal je voldoening uit kunt halen.

Maar hoe kun je nou de kans vergroten om wél een baan te vinden die matcht bij jou? Als je het mij vraagt: ik geloof sterk dat die sleutel ligt in jouzelf! Mijn tip dan ook: als je niet happy bent in je baan, stop dan met om je heen kijken en solliciteren en neem eerst de tijd om te kijken naar jezelf (of anders gezegd: bezin voor je begint (met solliciteren)). Neem de thema’s waar ik mijn artikel mee begon als leidraad en ga ontdekken ‘what makes you tick’. Vraag jezelf af wat jij eigenlijk wilt halen uit een baan en wat jij precies te brengen hebt. Je zult zien dat dat je enorm veel richting zal geven en dat het je helpt om gerichter, bewuster en krachtiger je keuzes te maken bij een volgende loopbaanstap. En dat maakt de kans op een baan waar jij echt voldoening uit haalt en succesvol kunt zijn alleen maar vele malen groter!

nieuwste artikelen