Blog

Start je dag met een citroen

‘Help, ik heb last van procrastinatie’… ‘Procrastiwattes?!’… Ken je dat, dat je een belangrijke klus op je to do list hebt staan, dat je een lastig gesprek moet gaan voeren, dat er een naderende deadline in aantocht is… en dat jij dan van alles aan het doen bent, maar niet datgene wat je eigenlijk zou moeten doen? Gefeliciteerd, dan kunnen we elkaar de hand schudden en ben jij net als ik een procrastineerder, oftewel een uitsteller.

Niet dat ik er trots op ben hoor, maar ik kan je vertellen dat ik er nogal hardnekkig last van kan hebben afentoe. En het stomste is eigenlijk nog dat ik vaak dus gewoon wel doorheb dat ik het doe, maar dat ik het dan toch alsnog lekker doe. Vreemd verschijnsel is dat toch. Het irriteert me en intrigeert me tegelijk. Gelukkig blijk ik bij lange na niet de enige te zijn die zichzelf hiermee in de weg zit, en er zijn hele boeken en websites volgeschreven over dit fascinerende onderwerp.

Ik ben me daar eens een beetje verder in gaan verdiepen (en nee, dat was voor de afwisseling eens niet een excuus-actie om iets anders uit te stellen…). Stapels tips en tricks kwam ik tegen die je kunnen helpen om je uitstelgedrag de baas te worden. Met veel open deuren en inkoppers daarbij natuurlijk, maar toch ook verschillende tips die voor mij wel echt heel bruikbaar bleken. Hierbij – speciaal voor al mijn mede-uitstellers – de 6 anti-uitstel-tips die ik het meest waardevol vind:

  1. Begin je dag met een citroen – kies elke dag één potentieel uitstelklusje – groot of klein, dat maakt niet uit – en doe dat als állereerste klusje van je (werk)dag. Nog voordat je je mail opent, voordat je je post gaat lezen, ja zelfs voordat je koffie of thee haalt voor jezelf. Doe éérst je citroen, dan boek je meteen aan het begin van je dag al een succes en kan de rest van je dag eigenlijk niet meer stuk.
  2. Knip het op – hoe kleiner een taak is, hoe groter de kans dat je ‘m uitvoert. Zorg dus dat je je to do’s in zulke kleine stukjes knipt dat ‘ie heel haalbaar voelt om ‘m te doen. Merk je toch nog dat je ergens tegenaan hikt? Knip dan nog verder op! Al is het maar ‘aanmaken nieuw document om verslag te schrijven’ of ‘opzoeken telefoonnummer van potentiele nieuwe klant’. Als je maar begint dan komt de volgende actie vanzelf en zo krijg je het balletje aan het rollen.
  3. Zorg voor een stok achter de deur – vertel anderen wat je gaat doen en wanneer je dat gaat doen. Dat geeft je een goede stok achter de deur en maakt de kans op uitstellen meteen een stuk kleiner (en daarmee de kans op succes een stuk groter :-) ).
  4. Elimineer afleiders – zet je telefoon uit, sluit je mail tijdelijk af, zorg voor een schoon bureau waar alleen het werk ligt dat je op dat moment gaat doen, of zoek een andere plek waar je rustig kunt werken zonder gestoord te worden. (Overigens, dit is wel een listige want voor je het weet ben je ineens heel druk bezig met het opruimen van je bureau of duik je net nog weer even in je mail terwijl je ‘m juist wilde afsluiten… en dan ben je dus meteen weer lekker aan het uitstellen… oeps!).
  5. Pas de ’10-minuten-regel’ toe – als je ergens tegenop ziet, spreek dan met jezelf af dat je er 10 minuten aan gaat besteden (en desnoods zet je een timer daarbij). Het hoeft niet af maar begin gewoon en hou het in ieder geval de 10 minuten vol . In veel gevallen zul je merken dat de taak helemaal niet zo vervelend was als je dacht, en als je eenmaal begonnen bent dan ben je vaak veel sneller alweer klaar dan je vooraf misschien dacht.
  6. Just do it! – De lastigste en tegelijk ook meteen de simpelste tip… doe het gewoon. Geen smoesjes, geen uitstel, gewoon beginnen. Nu! Succes.

nieuwste artikelen