Blog

Tem de criticus in jezelf – ga vlinders vangen

Als er íets is wat we goed kunnen als mensen, dan is het kritisch zijn naar onszelf. Benoemen waar we niet tevreden over zijn, wat er niet mooi aan ons is, waar we niet goed in zijn of wat we beter hadden moeten doen. Ja, die Criticus in ons die kan er wat van en heeft z’n woordje vaak behoorlijk snel klaar (zelfs al had je ‘m helemaal niet om z’n mening gevraagd).

Dat is fijn toch, zal Criticus zelf zeggen, want het prikkelt je om te groeien en het houdt je tenminste scherp (en bovendien voorkomt het dat je een opschepper lijkt, roept z’n vriend Bescheidenheid daar dan vast nog snel achteraan). Natuurlijk, ten dele hebben beiden vast een punt, maar als je er eens wat langer over nadenkt… Is het vaak niet veel meer een automatisme om kritisch te zijn naar jezelf dan dat het je daadwerkelijk verder helpt? En zou het je misschien niet nog veel meer opleveren als die Criticus in jou afentoe juist z’n mond even houdt?

Stel je voor dat je wat vaker ruimte laat voor de Positivo in jezelf, dat je meer aandacht geeft aan wat je wél goed kunt en vaker stilstaat bij waar je wel blij over bent? Dat je tevreden mag zijn met wat je doet en kunt (wat dat dan ook is) en dat je niet altijd maar meer en beter hoeft. Wat zou er dan gebeuren? Hoe fijn zou dat zijn…

Sta er de komende dagen eens bij stil wie er in jouw hoofd vooral aan het woord is. Heeft Criticus (automatisch) vooral de regie of mag Positivo ook voldoende z’n zegje doen? Wat gebeurt er als je de een of de ander alle ruimte geeft? Experimenteer daar eens mee en ervaar wat het effect ervan is!

Om je daarmee op weg te helpen, als concrete tip om de Positivo in jou meer podium te geven: ga Vlinders Vangen! Kijk elke dag voor het slapengaan kort terug op de dag en bedenk wat er allemaal goed is gegaan, waar je tevreden over bent, wat jou een glimlach bezorgde, waar jij blij van werd. Grote vlinders, kleine vlinders, het maakt niet uit. Vang ze (eventueel op papier maar dat hoeft niet) en zo sluit je je dag altijd positief af :-) .

nieuwste artikelen