Blog

Wat als je baan een vakantie was?

Stel: je wilt een nieuwe vakantie boeken, hoe pak je dat dan aan? Dikke kans dat je begint met het stellen van een aantal vragen aan jezelf: wat voor soort vakantie wil je? Welk gebied spreekt je aan? Met wie ga je? Wat voor activiteiten wil je er kunnen doen? Wat voor periode heb je in gedachten? Wat heb je als budget? Allemaal afwegingen die je ongetwijfeld bekend voor zullen komen. Bij de een resulteert dat in uitgebreide lijstjes met criteria, bij de ander zal het meer alleen in z’n hoofd gebeuren, maar iedereen begint met de stap van het bepalen wat ‘ie qua vakantie graag wil.

Je ‘wishlist’ goed voor ogen? Dan volgt logischerwijs stap 2: jouw zoektocht naar de vakantie die matcht met wat jij graag wilt. Speuren op internet, langsgaan bij een reisbureau waar experts zitten die je kunnen helpen, bij mensen in je omgeving vragen naar ervaringen of tips; allemaal manieren om te vinden wat je zoekt. En al verschilt ook dat per persoon, een kleine steekproef in mijn eigen omgeving leert dat mensen gemiddeld aardig wat tijd en energie stoppen in dat zoekproces voordat ze helemaal gevonden hebben wat ze zoeken. Om maar niet te spreken over de vaak flinke hoeveelheid euro’s die we besteden als we die vakantie vervolgens daadwerkelijk gaan boeken. En op zich is daar natuurlijk ook helemaal niks mis mee. Je wilt tenslotte de vakantiewe(e)k(en) die je hebt wel optimaal invullen zodat je vakantie zo perfect mogelijk aansluit bij wat jij wilt. En dat mag dan – zo vinden we – best wat tijd, energie en geld kosten alles bij elkaar.

Tot zover niks aan de hand, alleen wat ik nou zo frappant vind is dat we voor al die overige weken van het jaar dat we niet op vakantie zijn veelal juist maar zo weinig stilstaan bij wat we willen… En dat iemand die niet happy is in z’n baan en op zoek is naar iets nieuws veel te vaak vergeet om voldoende tijd en energie te stoppen in die cruciale eerste stap van helder krijgen wat ‘ie nou eigenlijk echt wil. Terwijl dat het zoekproces daarna zoveel gerichter en makkelijker maakt en de kans op het vinden van een baan waar je helemaal tot je recht komt zoveel groter maakt. Per slot van rekening, een vakantie zoeken terwijl je eigenlijk nog niet goed weet wat je wilt maakt je vakantie-zoektocht toch ook een stuk ingewikkelder, minder leuk en waarschijnlijk minder effectief? En voor je vakantie ga je toch ook niet zomaar iets boeken als het niet past bij wat je wilt?

Daarom mijn tip: op zoek naar een nieuwe baan? Doe dan eens net of het een vakantie is! Sta eerst goed stil bij wat jij wilt en breng dat helder in kaart. Ga vervolgens gericht op zoek naar de baan die helemaal daarbij past en net als bij het zoeken van een vakantie, vergeet daarin vooral ook niet om aan andere mensen ervaringen, tips of hulp te vragen. Je zult nog versteld staan van wat dat je kan brengen. En ja, dat vergt een extra investering in tijd, energie of geld maar als je bedenkt dat dat die – pak ‘m beet – 47 weken van het jaar dat je niet met vakantie bent een stuk leuker en meer voldoening gevend kan maken, dan is dat het vast en zeker meer dan waard!

nieuwste artikelen