Blog

1+1+1+1+1+1+…=1.000

“Een reis van duizend mijl begint met één enkele stap”. Een mooi Chinees spreekwoord dat we allemaal snappen en waar iedereen het ongetwijfeld mee eens zal zijn. Gewoon beginnen dus eigenlijk, simple as that, alleen blijkt dat in praktijk vaak toch makkelijker gezegd dan gedaan…

Hoe vaak zijn er wel niet van die dingen die je graag wilt doen, maar waar je tegenaan hikt en waar je steeds maar niet aan begint. Plannen of doelen die zo groot lijken dat je ze niet kunt vatten, waarvan niet te overzien is wat je er allemaal voor moet doen. Die spannend voelen, of sterker nog, waar je misschien zelfs buikpijn van krijgt als je gaat stilstaan bij hoe je zoiets groots in hemelsnaam voor elkaar moet krijgen… En met een beetje pech begin je er dus maar helemaal niet aan. Herkenbaar?

Hoe waardevol is het juist dan om te denken aan die duizend mijl en aan die ene enkele stap. Want nee, duizend mijl daar is bijna geen beginnen aan, maar één stapje vooruit maken dat is wel te doen (en dat niet pas morgen maar meteen vandaag). Daag jezelf uit hoe klein je die eerste stap kunt en wilt maken zodat je wél in beweging komt. En als je die stap dan hebt gezet, ga dán bedenken wat de volgende is, en daarna weer de volgende. Ik zeg bewust ‘dan’ en ‘daarna’, die vervolgstappen hoef je nu namelijk echt nog niet allemaal tot in detail te weten (als je jezelf dat oplegt, is dat namelijk vaak juist wat je verlamt). De ervaring leert dat dat tegen die tijd vanzelf wel duidelijk wordt, daar mag je op vertrouwen. Denk maar eens aan anderen die iets groots voor elkaar gekregen hebben. Al lijkt dat nu misschien wel zo, zij hadden vantevoren toch ook bij lange na niet kunnen uittekenen wat ze allemaal te doen hadden voordat ze zouden komen waar ze nu zijn?

Als je dat beseft en op de stap-voor-stap-manier je dromen, plannen of doelen aangaat, dan wordt het voor jezelf veel behapbaarder én wordt de kans van slagen vele malen groter. Toch gewoon ergens beginnen dus… Een eerste stap zetten en daarmee een resultaatje boeken (ook al is het maar heel klein). Dat geeft voldoening en genereert energie. Energie voor een tweede stap, een derde stap, en dan zo door. Dan komt de vaart erin en voor je het weet ben je ineens al een heel eind op weg. Kijk je terug en besef je hoeveel mijl je al wel niet hebt afgelegd. En uiteindelijk zijn dat er misschien nog wel veel meer dan die duizend die je voor ogen had…

Dit artikel schreef ik geïnspireerd door het verhaal van de mannen van Senz Umbrellas, die 9 jaar geleden vanuit een simpel idee voor een stormparaplu (die wél heel blijft bij meer dan windkracht 4) begonnen zijn met hun bedrijf. En die stap voor stap gegroeid zijn naar waar ze nu zijn (en met nog vele mooie mijlen in het verschiet om nog veel meer impact te gaan maken). Inspirerend! Hier lees je hun verhaal.

nieuwste artikelen