Blog

Hé, zit niet zo te onderdrijven!

Sommige mensen zijn heel goed in overdrijven. Die kunnen de dingen mooier maken dan ze in werkelijkheid zijn. Andere mensen hebben daar juist een allergie voor, en doen alles om vooral maar níet te overdrijven (want je zal toch maar eens arrogant of opschepperig overkomen). Iets wat vooral speelt als hetgeen je over praat betrekking heeft op jezelf. En op zich siert bescheidenheid natuurlijk de mens, maar je kunt ook doorslaan in je bescheidenheid en dan wordt het dus onderdrijven wat je doet. Maar dat is natuurlijk niet de bedoeling want dan doe je jezelf tekort.

Zoveel mensen vinden het moeilijk om van zichzelf te zeggen dat ze ergens goed in zijn (terwijl iedereen toch echt bepaalde talenten heeft, niemand is geboren zonder!). Maar zo weinig hoor ik mensen met gemak zeggen dat ze ergens trots of tevreden over zijn, of dat ze een succes hebben geboekt. En als ze het dan al benoemen, dan gaat het vaak gepaard met de nodige afzwakkingen of ontkrachting. Veel van mijn cliënten hoor ik dit regelmatig doen (en ik moet eerlijk toegeven, ik betrap mezelf er soms ook op hoor). Als ik dan vraag vanwaar toch die bescheidenheid komt, dan krijg ik bijna steevast als antwoord dat ze toch vooral niet opschepperig willen zijn. Alsof zeggen waar je goed in bent of welke successen je boekt meteen arrogant is en niet mag…

Natuurlijk, groots opscheppen en hoog van de toren blazen is ook niet wat siert, maar wat we ons vaak niet realiseren is dat er nog een heel groot tussengebied is tussen dat enorme overdrijven en het onderdrijven wat ze zelf doen. Jezelf laten zien en durven benoemen wat je goed kunt of bereikt hebt hoeft namelijk helemaal niet meteen arrogant te zijn. En net zo goed is er met een gezonde dosis bescheidenheid ook niks mis. Waar het om gaat is om de balans te vinden daartussen, zonder dat je uitschiet naar teveel blabla (overdrijven) enerzijds of te grote bescheidenheid (onderdrijven) aan de andere kant.

En de grap is, voor mensen die bang zijn om arrogant te worden ligt die grens vaak een stuk verder dan ze zelf denken. Want ook al voelt het voor je zelf al snel opschepperig of overdreven, vaak ervaren anderen dat helemaal niet zo. Laten we dus eens stoppen met dat onnodige onderdrijven, experimenteer eens buiten je comfort zone en doe jezelf niet langer tekort. Of zoals oud-minister Timmermans eens zei in een interview: “laat je zelfvertrouwen in balans zijn met de realiteit”. En zo is het maar net. Jezelf laten zien geeft je kracht en kleur, het doet recht aan wie je bent en daarmee geef je meteen je zelfvertrouwen een boost.

nieuwste artikelen